Spoluprácu MVE Ružbašská Miľava s rybármi potvrdilo spoločné memorandum

27.01.2012 Stará Ľubovňa

Bratislava, január 2011 – Vlastník malej vodnej elektrárne Ružbašská Miľava a Slovenský rybársky zväz podpísali memorandum o spolupráci na nasledujúcich päť rokov. Memorandum potvrdilo, že navrhnutý spôsob riešenia rybovodu pre túto elektráreň je vzhľadom na podmienky a požiadavky zväzu jediný možný. Zároveň sa obe strany zaviazali na obdobie piatich rokov vykonávať revitalizáciu toku rieky Poprad v lokalite elektrárne.

Unikátny štetinový rybovod na malej vodnej elektrárni v Ružbašskej Miľave je navrhnutý na základe patentu z Nemecka. Umožňuje plynulé preplávanie rýb v ich migračnej trase a odbúrava tak možnosť narušenia ichtyofauny a jej prirodzeného prostredia.

„S vlastníkmi malej vodnej elektrárne Ružbašská Miľava sme sa zhodli na tom, že toto riešenie rybovodu je pre dané podmienky najvhodnejšie. Rovnako sa budeme spoločne podieľať na revitalizácii vodného toku rieky Poprad v lokalite MVE Ružbašská Miľava počas nasledujúcich piatich rokov,“ uviedol Ivan Orovčík, predseda miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Stará Ľubovňa.

Daná revitalizácia bude v kompetencii miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v plnej súčinnosti s vlastníkom elektrárne. Po uplynutí piatich rokov bude vykonané opätovné posúdenie elektrárne z hľadiska jej vplyvov na ichtyofaunu vodného toku Poprad.

„Sme radi, že sme pre naše aktivity v oblasti podpory životného prostredia a rozvoja ichtyofauny našli silného partnera v Slovenskom rybárskom zväze. V rámci spoločných projektov tak možno očakávať sledovanie migrácie rýb, ich početnosti, zdravia a druhovitosti. Veríme, že pozitívny dopad našej spolupráce pocítia aj obyvatelia a rybári v okolí malej vodnej elektrárne Ružbašská Miľava,“ uviedla Ing. Renáta Kormanová, predsedníčka predstavenstva AQUA-EKO, a.s.

Kontakt pre médiá
Lenka Lendacká
AMI Communications Slovakia
 

Vyberte región